Internet’te pazarlama, potansiyel müşterilere ulaşmak için online reklam içerir. Tasarım, geliştirme ve pazarlama ve reklam gibi teknik konular gibi yaratıcılık gerektirir. Bağlı pazarlama, e-posta pazarlama, arama motoru pazarlama ve etkileşimli reklamlar, Internet pazarlamasının farklı yönleridir. Ayrıca satış, halkla ilişkiler, bilgi yönetimi ve müşteri hizmetleri de dahildir. İnternetin gelişmesinden bu yana her türlü amaç için yaygın olarak kullanılmaktadır. İnternetin avantajları arasında, bazıları ev rahatlığında iş, alışveriş vs. yapmaya yardımcı olur. Bir araştırmaya göre, İnternet kullanıcılarının dörtte biri İnternet üzerinden alışveriş yapıyor. Elektronik ticaretin büyümesine de yardımcı oldu ve İnternet pazarlaması elektronik ticaretin bir parçası.
Radyo ve televizyon reklamları, e-postalar ve bültenler gibi doğrudan pazarlama teknikleri, doğrudan tepki pazarlama stratejileri içeren ve hızla büyüyen Internet pazarlaması için ilham kaynağıdır. B2B olarak da bilinen işletmeden tüketiciye ve B2C olarak da bilinen B-B, Internet pazarlamasının bağlanabileceği iki iş modelidir. B2C şirketleri Internet pazarlamasının ilk oluştuğu dönemdi. Bunlar doğrudan müşterilere satan şirketler. B2B şirketleri birbirleriyle iş yapmak için tasarlanmıştır.
Internet’te pazarlama için tasarlanan web siteleri diğerlerinden biraz farklıdır. Ürünler ve hizmetler arasında alışveriş yapmak için kullanılan eşler arası modellenmiş web siteleri vardır. Diğer bir ad-fiyat seçeneği ise, müşterilerin harcayabilecekleri fiyat aralıklarını belirtmeleri ve fiyat aralığında yer alan ürünleri seçmeleri gereken yerdir. Priceline.com, böyle bir web sitesine bir örnektir. Amazon.com, müşterilerin en düşük fiyatları bulabilecekleri, en iyi fiyat modelini temel alan bir web sitesidir. Bunların sonuncusu, malların teklif edildiği İnternet açık artırma siteleri. Ebay.com bir örnektir.
İnternet pazarlamasını kullanan şirketler avantajlı. Diğer geleneksel yöntemler gibi Internet’te Pazarlama işlemine büyük miktarlarda enerji ve zaman harcamalarına gerek yoktur. Yalnızca birkaç kaynağın yardımıyla ulusal ve uluslararası pazarlara ulaşılabilir. Çok düşük yatırım sayesinde küçük işletmeler bile online pazarlamaya yöneliyor. Web siteleri ve bloglar bu amaçla geliştirilmiştir. İnternet üzerinden pazarlama, verilerin İnternet’te kolayca bulunabilmesi açısından avantajlıdır. Bültenler müşterilere doğrudan gönderilebilir ve aradıkları bilgileri içermiyorsa, çevrimiçi olarak ürün hakkında bilgi arayabilir, bir karar verebilir ve çevrimiçi olarak satın alabilirler.
Çevrimiçi pazarlamanın büyümesini engelleyen faktörlerden biri sayfanın yüklenmesinde gecikmedir. İndirilmesi uzun süren web sayfaları, tüketicinin sabrını test eder. Buna ek olarak, eğer işletmeler çok sayıda grafik ve animasyona sahip karmaşık web sayfaları tasarlarlarsa, hızı daha da yavaşlatır. Online pazarlamanın bir diğer eksi noktası ise müşterilerin iyi bir karar vermek için ürünleri hissedememesi, tatmaması, koklayamaması ve deneyememesidir. Bunun üstesinden gelmek için, bazı çevrimiçi mağazalar müşteri memnuniyeti garantilenen yardımlarla liberal iade politikaları oluşturdular.
İnternet üzerinden alışveriş yapmanın bir diğer büyük tehdidi de kimlik hırsızlığı. Kredi kartı kullanarak online ödeme yapan e-çekler, bilgisayar korsanlarına açıktır ve bilgiler çalınabilir ve kullanılabilir. Kişisel bilgileri alıp satmaya karışan pek çok bilgisayar korsanı ve web sitesi yakalandı. Web sitelerinin çoğu, önlemlerini almış ve web sitelerine iyi güvenlik önlemleri eklemiştir. En iyi yöntemlerden biri şifreleme. Veriler iki bilgisayar arasında aktarılırken; bir bilgisayar korsanının onu durdurma olasılığı vardır. Böylece veriler bir şifreleme algoritması uygulanarak değiştirilir ve ağ üzerinden gönderilir ve alındıktan sonra, şifre çözme algoritması verileri orijinal formuna geri getirmek için uygulanır.