Pazarlama stratejisi, kuruluşların satışlarını artırmak ve rakiplerine karşı zafer kazanmak için tam bir kaynak kullanımına odaklanmalarına yardımcı olur. Her şirket mevcut müşterileri korumak, potansiyel müşterileri çekmek ve pazardaki itibarlarını korumak ve artırmak için bir takım pazarlama stratejileri uyguluyor.
Bir pazarlama planı tasarlarken, öncelikle bir pazarlama stratejisi göz önünde bulundurulur. Pazarlama planı, seçilen pazarlama stratejisinin uygulanmasında başarı elde etmek için atılacak adımlardan oluşur. Büyük projeler farklı seviyelerdeki farklı stratejilerin seçilmesini içeriyor. Genellikle bir strateji iyi çizilmiş taktiklerden oluşur. Bu ihtiyaçların karşılanması ve nihayet pazarlama amaçlarına ulaşılması amaçlanıyor. Stratejilerin her biri, belirli bir düzeyde bir strateji seçildiğinde, sonucu belirli bir düzeyin hedefi olacağından, önceden hesaplanmış sonuçlara sahiptir. Bir pazarlama planında iyi düşünülmüş bir stratejinin olmaması, iyi bir temeli olmadığı anlamına gelir. Makul bir pazarlama stratejisi, yalnızca pazarlama amaçlarını değil, aynı zamanda bir kampanyanın eylem sırasını da kolaylaştırmalıdır.
Düzenli aralıklarla firma pazarlama kararını analiz etmeli. Bu, stratejik modellerin yardımıyla yapılır ve 3C modeli bu amaçla değerlendirilir. Şirketin stratejik konumunu hesaplamak için Ansoff matrisi kullanılır. 3C modeli, pazarlama kampanyasının başarısına yol açan faktörleri belirler. Bu modelde şirket, müşteri ve rakipler olarak üç önemli taraf yer almaktadır. Üç kilit partinin de sürece katılması olumlu sonuçlar doğururken, bu katılım 3C’nin veya stratejik üçgen’i olarak biliniyor.
Şirketin rolü, rakibin rolüyle karşılaştırıldığında kritik başarı alanlarında şirketin gücünü artırmaktır. Müşteri ve ilgisi herhangi bir stratejinin temelini oluşturur. Rakip de önemli bir rol oynuyor. Rakip tabanlı stratejiler tasarım ve mühendislik, satış ve servis ve satın alma gibi iş rakiplerinin işlevlerine dayanmaktadır.
Karışım stratejileri olarak bilinen belirli stratejilere bağlı olarak bir pazarlama planı yaparken kullanılır. 4P’nin modeli, planın stratejilere bağlı olup olmadığını hesaplamak için kullanılır. Dört adet bilgisayar; ürün, fiyat, yer ve promosyon anlamına gelir. Ürünler, şirket tarafından büyük ölçeklerde satılması ve kâr elde edilmesi amacıyla üretilen ürünlerdir. Fiyat, müşteri tarafından bir ürün için ödenen paradır. Fiyat rekabet, pazar payı, müşteri algısı ve ürün kimliği gibi pek çok faktöre dayanır. Ürünün satıldığı yer fiziksel mağaza veya Internet mağazası olabilir. Ayrıca dağıtım kanalı olarak da bilinir. Müşteriyi bir ürün hakkında bilgilendirir hale getirmek için, pazarlamacı promosyon yapar. Bu kapsamda reklam, halkla ilişkiler ve satış noktası yer alıyor.
Bazı kriterlere dayalı farklı pazarlama stratejileri vardır. Challenger, Leader ve Follower, pazar hakimiyeti stratejilerinin türleridir. Piyasayı domine etmek için piyasa üstünlüğü stratejileri kullanılır. Maliyet liderliği, Pazar segmentasyonu ve Ürün farklılaştırması, genel amaçlı taşıyıcı stratejileri türüdür. Porter jenerik stratejileri, rekabet gücü ve stratejik kapsam ya da pazar penetrasyonu üzerine inşa edilmiştir. Yakın takipçiler, geç takipçiler ve Öncüler, bir çeşit inovasyon stratejileridir. Yenilik stratejileri, ürün geliştirme ve model yenilik oranını tetikleme amaçlıdır. Firmanın en son teknolojileri bünyesine katmasına yardımcı olur. Yoğunlaştırma, Çeşitlendirme, Dikey entegrasyon ve Yatay tümleştirme büyüme stratejilerinin türleridir. Büyüme stratejileri, örgütün büyümesini kolaylaştırıyor. Pazarlama savaş stratejileri, pazarlama stratejileri ve askeri stratejilerin birleşimidir.
Bir pazarlama stratejisi ya da bunların bir karışımı ancak kapsamlı bir pazar araştırmasından sonra seçilebilir. Bir pazarlamacı her türlü durumla yüzleşmeye hazır olmalıdır, örneğin ortada strateji değiştirilirse, kısa bir süre içinde uygun stratejiyi seçmek için başka bir pazar araştırması yapabilmelidir. Deneyiminiz varsa bu kolayca yapılabilir.