Pazarlama yönetimi, sadece yeni müşteriler edinmekle kalmayıp, mevcut pazarları elinde tutan hedef pazarları seçmeyi kapsar. Pazarlama tekniklerinin pratik uygulamaları ve pazarlama kaynaklarının yönetimi üzerine araştırma ve çalışmaya dayalı bir iş konusudur. Bu alanda başarılı olan kişi pazarlama müdürü olarak bilinir. Pazarlama müdürünün görevi, satışlara yardımcı olmak için müşteri talebinin zamanlamasını ve düzeyini etkilemektir. Bu aslında kurumsal endüstrideki iş ve ortamın büyüklüğüne bağlıdır. Örneğin, eğer büyük bir üretim şirketinde çalışıyorsa, kendisine atfedilen belirli bir ürün kategorisinin genel müdürü olacak ve ürünle ilgili olarak kar ve zarardan sorumlu olacak. Ve küçük işletmelerde, işi şirketin ortakları tarafından devralındığından dolayı pazarlama müdürü yoktur.
En iyi müşteri değerlerini oluşturmak ve birbirleriyle haberleşmek, müşteri sayısını artırabilir. Mevcut müşterileri korumak ve yeni müşteriler kazanmak için atılan adımlar ve kullanılan kaynaklar pazarlama yönetimine girer. Kapsamı oldukça geniş, çünkü yalnızca bir ürün geliştirmekle kalmıyor onu da koruyor. Pazarlama yönetimi teriminin birçok tanımı vardır. Bu aslında münferit firmalara ve pazarlama bölümünün operasyonlar, maliye, fiyatlandırma ve satış gibi diğer bölümlerin faaliyetlerine bağlıdır.
Bir pazarlama stratejisi hakkında karar vermeden önce, şirket işleri ve piyasa hakkında derinlemesine bir araştırma yapmalıdır. Burası pazarlama yönetiminin stratejik planlamayla birleştiği yerdir. Pazarlama stratejileri genellikle üç türdedir: müşteri analizi, şirket analizi ve rakip analizi. Müşteri analizini kullanarak, piyasa farklı müşteri türlerine ayrılır. Pazarlama yönetimi, her grubun karakteristiklerini ve diğer değişkenlerini fark eder. Coğrafi konumlar, demografik, müşteri davranışı ve ihtiyaçlar. Bir grup insan gibi, kim daha az fiyat duyarlılığına sahip olabilir, satın alımlar sıklıkla ve gittikçe büyüyor. Bu gibi gruplar, harcanan para ve zamana değdiği için yoğun yatırımlarla kurulabiliyor. Bu gibi müşterileri ellerinde tutamaz ve bu grupta yeni müşteriler kazanamazlar, ancak bu gruba ait olmayan müşterileri daha da geriye döndürebilirler. İhtiyaçları anlamak, müşteri beklentilerinin rakiplerinden daha iyi karşılanmasına neden olur, bu da satışların artmasına ve bariz kârlara neden olur.
Şirket analizi, rakiplerle karşılaştırıldığında şirketin maliyet yapısı ve kaynakları ile maliyet konumunu vurgular. Muhasebe yöneticileri bunu belli bir ürünün kazancı hakkında bilgi edinmek için kullanır. Zaman zaman çeşitli markaların güçlü yanları hakkında çalışmalar yürütülür.
Rakip analizi kullanan pazarlamacılar ayrıntılı müşteri profilleri oluştururlar. Firmanın güçlü ve zayıf yönleri hakkında, bir rakibe kıyasla net bir tablo çiziyor. Rakiplerin maliyet yapısı, kaynakları, rekabetçi konumlandırma, dikey entegrasyon derecesi, ürün farklılaşması ve karları, şirketin bu konularda yaptığı şeyle karşılaştırıldığında ayrıntılı olarak incelenir.
Pazarlama analizi için pazarlama yönetimi pazarlama araştırmaları yürütür. Bu tür araştırmaların en yaygın olanı niteliksel pazarlama araştırmaları, nicel pazarlama araştırmaları, deneysel teknikler ve gözlem teknikleridir.
Tüm bu çalışmalar ve araştırmalar yapıldıktan sonra, pazarlama müdürünün stratejik kararlar alması kolaylaşır ve daha sonra şirketlerinin kâr ve gelirlerini artırmak için bir pazarlama stratejisi tasarlayabilirler. Diğer hedefler uzun vadede kâr, pazar payı ve gelir büyümesi olabilir.