Bilgisayar hataları hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkabilir, tüm sistemin aniden kapanmasına neden olabilir ve istemeden verileri bozabilir. Her zaman önlenemese de, bilgisayar hatalarının düzeltilebileceğini unutmamak önemlidir. Bilgisayar hatalarının ne olduğunu anlamak, ortaya çıktıklarında ne anlama geldiklerini anlamak ve ilk etapta oluşumlarını nasıl en aza indireceğinizi anlamaktır.
Temel olarak, bilgisayar hataları, bilgisayarın kullanılma şekliyle ilgisi olabilecek veya olmayabilecek bir dizi şeyin sonucudur. Komutlar arasında bir çelişki olduğunda ortaya çıkarlar. Bilgisayarların temelde bir dizi komutla çalıştığını ve bunun genellikle sorunsuz bir süreç olduğunu unutmayın. Ancak bir komut başka bir komutla çakıştığında veya bir komut mevcut olmayan bir işlem veya bilgi istediğinde, bilgisayar hata verir.
Bu tür bir hatanın en iyi örneği, kullanıcıların sistemlerine uygun olmayan bir yazılımı kullanmaya çalışmasıdır. Hemen hemen tüm yazılımlar, yazılımın düzgün çalışması için bir bilgisayarın sahip olması gerekenleri belirleyen bir sistem gereksinimleri listesiyle birlikte gelir. Bu tür hataları en aza indirmek için, her zaman bilgisayarınızın gerekli bileşenlere sahip olduğunu doğrulayın. İlgilendiğiniz bir proje yönetimi programı, örneğin Windows 11 gibi belirli bir işletim sistemi gerektirebilir. Ve bu program bir Windows 10 makinesine gayet iyi yüklenebilse de, başladıktan sonra çok sayıda hata üretecektir.
Yetersiz bellek de hatalara neden olur. Bu nedenle yazılım programları minimum bellek gereksinimleri içerir. 2 GB belleğe ihtiyaç duyan bir program, çalışırsa yalnızca 8 GB belleğe sahip bir bilgisayarda, 2 GB boş bellek kalmadıysa hatalar üretecektir. Aynı şey disk alanı, monitör renk derinliği ve çözünürlüğü için de geçerlidir. Bu durumlarda, bir yazılım bulamadığı şeylere (donanım, bellek, alan, çözünürlük vb.) erişmeye çalıştığı anda sorunlar ortaya çıkar.
Bazı programlar ortak dosyaları paylaştığı için, bu paylaşılan dosyalar güncel olmadığında da hatalar oluşabilir. Örneğin, Program A’nın zaten bir bilgisayarda yüklü olduğunu ve gayet iyi çalıştığını varsayalım. O zaman diyelim ki o bilgisayarın kullanıcısı Program B’yi indirip kurdu. Bu hatalar, Program B’nin Program A tarafından yüklenen eski (paylaşılan) bir dosyayı kullanmaya çalışmasının sonucudur. Bu sorunu çözmek için, kullanıcının paylaşılan dosyanın güncellenmiş bir sürümünü indirmesi gerekir. Örneğin Program A belirli bir Java sürümü kurmuştur ve Program B başka bir Java sürümü istemektedir.
Bazen, bir sistemin gerekli sürücülere sahip olmaması veya sistemdeki sürücülerin yanlış sürüm olması nedeniyle hatalar oluşur. Bu durumlardaki her iki hata da bilgisayarı düzenli olarak güncelleyerek çözülebilir. Microsoft, web sitesinde bir bilgisayarı çevrimiçi olarak otomatik olarak güncelleyebilen bir bölüm sağlar ve bu gibi hataları azaltmak için bunu ücretsiz olarak yapar. Bilgisayarınızı her zaman güncel tutmaya çalışın, böylece bir program bir dosyayı paylaşırsa, sizinki gibi yüzbinlerce bilgisayarda güncellenmiş bir dosyayı paylaşacaktır.