Virüslerin çoğu Internet üzerinden ekler ve yüklemeler aracılığıyla gelir. Birçok kişi dosya tanıma ortak standardını kullanmaz. Dosya tanıma kuralı, uzantının veya belgenin ne olduğunu bilmiyorsanız, dosyayı hiç indirmemenizi sağlar.
Ek bir belge, .EXE dosyası, JPEG dosyası veya bir müzik dosyası olabilir. Bu dosyalar küçük olabilir, ama aynı zamanda çok güçlüdür, çünkü bu dosyaları bir kez açtığınızda, asla geri kazanamayacağınız sisteminizi olumsuz yönde etkileyebilirler.
Harika bir örnek, kendisini Microsoft Outlook, veya başka bir e-posta istemcisindeki kullanıcıların adres defterlerine ekleyen bir e-posta eki olan “Typhoid Mary” virüsüdür. Virüsün amacı bu adres defterlerini enfekte etmek ve kendisini sistemden gönderilen e-postalara bağlamaktı. Bu, adres defterindeki bir kişiye e-posta gönderdiğinizde ve e-postayı aldıklarında adres defterine de virüs bulaştığı anlamına gelir. Kural, konu satırında tuhaf görünen şüpheli bir e-postaya asla güvenmemektir. O e-postayı hemen silmelisin. Dışarı çıkıp sisteminize giren tüm e-postaları taramak için bir virüs tarayıcınız olmalı.
İndirmeler, sistem sorunlarına yol açabilecek bir diğer sorundur. Bir site bir web sayfasını görüntülemek için yazılımı indirmenizi söylüyorsa, bunu hiç yapmayın. Dosya, kendisini sisteminizin uygulama bölümüne gömebilen ve uygulamaların açılması ve kullanılmasını gerçekten zorlaştıran belirli bir virüs içerebilir. Bu virüslerden bazıları bilgisayarınızın IP ya da tuş vuruşlarını kaydedebilir ve bilgisayar korsanları tarafından tanınmasını istemediğiniz kişisel bilgileri çalabilir.
Yazılımın geldiği şirketi gerçekten bilmiyorsanız, web’den yazılım yüklemeyin. En iyi seçenek, bu işin peşini bırakmak ve yazılımın indirilmesi ile ilgili güvenlik sertifikaları olduğunu bildiğiniz saygın bir şirketle gitmek.
Ekler ve yüklemelerle uğraşırken, sisteminize zarar vermemek için aşırı özen gösterin.